Quantcast
Channel: BKB Academie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

‘Wij-samenleving’ geeft stem en gezicht aan polarisatie in (Rotterdamse) politiek

$
0
0

Het Tweede BKB Verkiezingsspektakel gaat over lokale politiek. Morgen vertellen elf alumni in Het Compagnietheater over hun ervaringen bij acht verschillende gemeenten en vijf verschillende partijen. Dit evenement is het begin van alles wat Academie 18 zal gaan ontdekken over gemeentepolitiek, tot we in maart zelf het land in trekken. Gemeenten hebben de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheden gekregen. Om wat van het politieke spel in Nederland te begrijpen, is het volgen van de gemeenteraadsverkiezingen misschien wel belangrijker dan ooit. Komende maanden zal Academie 18 delen wat ons prikkelt, verrast, boos of juist blij maakt tijdens die zoektocht. Houd ons in de gaten! 

De documentaire ‘Wij-samenleving’ van Tegenlicht uit maart 2017 vertelt het verhaal van polarisatie in Rotterdam. Volgens de documentairemakers is Rotterdam het epicentrum van de opkomst van het populisme en door haar diverse karakter een proeftuin voor hoe de Nederlandse politiek eruit kan gaan zien als ‘het midden’ verder afbrokkelt. 

We zien politici en aanhangers van twee uitersten: Leefbaar Rotterdam en NIDA. Leefbaar Rotterdam werd in 2014 de grootste lokale partij en levert drie van de zes wethouders, maar presenteert zich nog steeds als vechtend tegen ‘de gevestigde orde’. Ooit was Leefbaar Rotterdam de kraamkamer van Pim Fortuyn. Nu werken ze samen met Thierry Baudet’s Forum voor Democratie; de kritische houding ten aanzien van de multiculturele samenleving ongewijzigd. Lijnrecht daartegenover staat NIDA (Rotterdams DNA met Islamitische inspiratie). Opgericht door een ex-GroenLinkser, pleiten zij voor progressieve verbinding. In 2014 behaalde deze partij twee zetels in Rotterdam en dit jaar doet NIDA voor het eerst ook mee in Den Haag. 

image

Uiteraard valt wat we in de specifieke Rotterdamse context zien nooit een op een te kopiëren. En lokale politiek heeft bij ‘de grote vier’ (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) echt een ander karakter dan bij kleinere gemeenten. Zij krijgen de meeste aandacht van nationale pers; landelijke politici bemoeien zich ermee; en er wonen mensen met gemiddeld andere leeftijden, beroepen en achtergronden. Bovendien is het zonde dat de documentaire alleen het thema ‘identiteit’ (de multiculturele samenleving en diversiteit) behandelt. Want zoveel andere vraagstukken, denk aan de zorg of groen in de stad, zijn juist voor de gemeenteraadsverkiezingen erg belangrijk. 

Toch zet ‘Wij-samenleving’ aan het denken. De parallellen met Amsterdam en de nationale politiek zijn treffend. De PvdA verloor wat mensen ‘de migrantenstem’ noemen aan NIDA, Denk en Bij1. Politieke partijen aan beide uiterste flanken van het politieke spectrum zijn in opmars. ‘Wij-samenleving’ geeft stem en gezicht aan die polarisatie. En net als op nationaal niveau zal dat thema ook in de gemeenteraadsverkiezingen een rol gaan spelen. 

(Zie: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/wij-samenleving.html)

image

Viewing all articles
Browse latest Browse all 498