Om diplomatiek te zijn, moet je uit een groot gezin komen; schreef Harry Mulisch ooit. Na 24 jaar ervaring in zo’n groot gezin kan Ana Röell dat zeker beamen: debatteren en actievoeren bleken al nodig vanaf het moment dat Ana’s eerste knuffel was vernield en toen Ana’s chocoladeletter zonder haar instemming was verorberd door een oudere broer.
Ana heeft
Geschiedenis gestudeerd, waardoor haar grote interesse voor de wereld om ons
heen verder is aangewakkerd. Specifiek is zij geboeid door hoe politieke
besluiten onze wereld vormen, en hoe die besluiten worden genomen.
Hierom is zij
inmiddels begonnen aan een Master Politicologie die haar in staat stelt zich
steeds meer toe te spitsen op het begrijpen van dergelijke processen. Want wat
drijft mensen van verschillende achtergronden en vakgebieden nou tot
samenwerkingsverbanden?
Als enigszins naïeve ras-optimist doet Ana graag veel tegelijk. Dit collegejaar gaat ze haar scriptie schrijven in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast probeert ze jongeren meer en vaker naar Het Concertgebouw te krijgen opdat zij geënthousiasmeerd worden voor de schoonheid van kunst. Maar Ana is ook altijd in voor ‘gewoon even door Amsterdam lopen’.
Volgens Ana is een probleem pas écht interessant als het complex is. En om een complex probleem op te lossen, heb je vrijwel altijd meer dan één discipline nodig. Daarom ziet Ana BKB als een geweldige kans om met 25 andere academici na te denken over bruikbare ideeën en inspirerende passies, en om van haar collega’s en hun visies veel te leren.
