Quantcast
Channel: BKB Academie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

Domme simplificatie  ≠  effectieve representatie

$
0
0

De verschillen tussen hen zijn enorm. Toch zijn hartstochtelijke aanhangers en vurige tegenstanders van het extreemrechtse populisme het over één ding eens. Wat je ook van hen vindt, politici als Boris Johnson, Geert Wilders en vooral ook Donald Trump zijn uitmuntende vertegenwoordigersvan de boze burger. In mijn ogen stoelt deze consensus op een pijnlijke conceptuele verwarring: domme simplificatie is niet hetzelfde als effectieve representatie. 

image

Verwarring
De berichtgeving over het eerste presidentiële debat tussen Clinton en Trump geeft de verwarring tussen versimpeling en vertegenwoordiging goed weer. Commentatoren van zowel de progressieve New York Times als het conservatieve Fox News concludeerden na afloop dat Trump, die een feitelijk onjuist arbeidseconomisch verhaal afstak, gedurende de eerste 20-25 minuten van het debat het sterkst was. De maatstaf van deze commentatoren, echter, is niet hoe effectief het door een kandidaat voorgestelde beleid de belangen van een bepaalde groep zou behartigen (representatie), maar hoe effectief de kandidaat een boodschap overbrengt (simplificatie). 

Anti-intellectualisme
Een incorrecte analyse, zo leert logica ons, maakt effectieve actie vrijwel onmogelijk. Kun je een succesvolle vertegenwoordiger zijn van een groep mensen als je de problemen van die groep niet begrijpt? Het antwoord lijkt me duidelijk: nee. Consequente simplificatie van serieuze problematiek maakt van mensen als Trump, Johnson en Wilders geen effectieve vertegenwoordigers – integendeel. Het anti-intellectualisme dat deze simplificerende vlasblonde geestverwanten in de politieke bloedsomloop van hun respectievelijke landen injecteren, dient geen enkel ander doel dan hun eigen politieke gewin. Economische ongeletterdheid creërt geen banen. Geopolitiek isolement reanimeert een glorieus verleden niet. Gebrek aan feitenkennis bevordert de integratie niet.      

Weinig kaas
Trump’s campagne vertolkt de gevoelens van miljoenen Amerikanen door alle nuance overboord te gooien en feiten te reduceren tot irrelevante details. Tijdens de Brexit-campagne personificeerde Boris Johnson de Britse onderbuik door de Europese Unie met het Derde Rijk te vergelijken. In eigen land speelt Geert Wilders in op breed gevoelde angsten door zonder enige onderbouwing te beloven dat “de-islamiseren” de schatkist vele miljarden euro’s zal opleveren. Zeker, simplificeren kunnen deze vlasblonde vrienden als geen ander. Van effectieve vertegenwoordiging, echter, hebben ze weinig kaas gegeten.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 498