Deze maand staat in het teken van solidariteit. Maar wat is dat? Een kleine zoektocht op het internet levert vele verschillende definities en omschrijvingen op, waaronder betrouwbaarheid, het onderschrijven van een gemeenschappelijk belang, morele en sociale verbondenheid, eendracht, eensgezindheid en medemenselijkheid. Twee omschrijvingen die blijven hangen, zijn saamhorigheid en gemeenschapsgevoel. Voor mij gaat solidariteit namelijk verder dan alleen het accepteren en respecteren van de ander.

Bijna drie jaar geleden zat ik met de Leeuwarder delegatie in spanning te wachten op een belangrijke uitslag: welke stad mag over twee jaar de titel Culturele Hoofdstad van Europa dragen? De uitslag was voor velen verrassend. Hoe kan Leeuwarden, die stad in Friesland waar je nog nooit bent geweest, de culturele hoofdstad van Europa worden?
Het antwoord is iepen mienskip. Anders dan Eindhoven en Maastricht, de andere twee steden in de race, baseerde Leeuwarden haar kandidatuur op het initiatief en de kracht van haar gemeenschap. Samen maken en samen doen. In het Fries heet dat mienskip. Met een blik naar buiten, noemen we dat iepen mienskip.
Als we het hebben over solidariteit, saamhorigheid en gemeenschapsgevoel, dan mogen we wat mij betreft wat vaker een voorbeeld nemen aan die Friese mienskip. Want waar ik een paar jaar geleden niet snel genoeg kon vertrekken uit Leeuwarden, ben ik twee weken geleden weer terug verhuisd. Ook vanwege de mienskip.
Ik zou wel willen stellen dat de solidariteit in Leeuwarden sterker en groter is geworden door die Europese titel. Want naast een mooie reclamezin, blijkt het ook een geweldige aanjager van nieuwe samenwerkingen. Die middag in september werd iedereen plots iets trotser op zijn stad. En dat is nodig ook, want om van de titel echt een succes te maken, is de inzet van iedereen nodig. En dat betekent open staan voor mensen die je (nog) niet kent, naar ze luisteren en er dan samen een ontzettend mooi jaar van maken.